Impetigen

 

Definició:

 

L’impetigen és una infecció de la pell que es pot contagiar de una persona a una altra. Pot  causar una o més "úlceres" en la pell que quasibé sempre estan cobertes con una crosta de pell seca color de mel. Les úlceres no fan mal, però sí són sensibles al tocar-les.

 

Epidemiologia:

 

Qualsevol àrea de la pell pot ser afectada, però normalment les úlceres surten als braços i cames, a la cara (principalment surten al voltant de la boca, nas, i orelles), i a vegades en el cuir cabellut. Qualsevol persona pot contagiar-se o tenir impetigen, però es més comú en nens de 2 a 5 anys d’edat. Aquesta malaltia és més comú durant l’estiu i la tardor.

 

Patogènia:

 

S. aureus troba a la pell i al nas. Quan es dona la presència de petits talls, rascades o picades de mosquits, aquestes  bactèries poden ficar-se sota la superfície de la pell i causar infecció. Molts cops les àrees infectades són vermelloses i inflades. Surten butllofes plenes de pus, però a vegades són tan petites que no es noten. Quan les butllofes rebenten, el líquid es seca i dona lloc a la crosta de color de mel. Alhora que es multiplica la bactèria, les úlceres augmenten en número i tamany.

Les bactèries que causen l’impetigen es troben a la pell i al nas. El contagi pot donar-se per contacte amb aquestes crostes i amb el pus que contenen de forma directe o a través de fomites.

Prevenció:

- Higiene diària.

- Mantenir ungles curtes.

- Netejar amb aigua calenta i sabó  la roba, llençols, tovalloles, etc.

- Mantenir les úlceres cobertes amb vendatges nets.

 

Tractament:

 

El tractament es realitza mitjançant antibiòtics per via oral i cremes o pomades antibiòtiques per matar las bactèries que causen l’impetigen a la superfície de la pell i en les crostes de la pell. S’ha de treure la crosta estovant-la abans d’aplicar-les per millorar la seva efectivitat. Si no es tractat el més aviat possible, pot contagiar a altres parts del cos o a altres persones. Un impetigen rigorós no tractat pot acabar afectant al ronyó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Llavi afectat per impetigen

 

Inici