CEREALS TRANSGÈNICS
Pàgina principal
Introducció als cereals transgènics
Filogènia de cereals
Introducció del gen cry1Ab a blat de moro
Introducció del gen Bar a arròs
Enllaços d'interès


TIPUS DE CEREALS

 
 
 

GÈNERE
ANGLÈS
CATALÀ
CASTELLÀ
Avena sativa Avena Avena Avena
Hordeum vulgare Barley Ordi Cebada
Oryza sativa Rice Arròs Arroz
Pearl millet Millet Mill Mijo
Secale cereale Rye Sègol Centeno
Sorghum bicolor Sorghum Soja Sorgo
Triticum aestivum
Triticum durum
Wheat Blat Trigo
Zea mays Maize Blat de moro Maíz

 

AVENA

Cereal de gran poder alimentici. Tot i que el seu origen està en Europa oriental actualment es cultiva també en Amèrica del Nord i del Sur, tot i que molt menys que l'ordi i el blat.
 
 

ORDI

Existeixen nombroses varietats amb longitus variable de 60 cm. a 1 m. d'alçada.
 
 

ARRÒS

Substitut de la patata, el pa o la pasta en moltes societats, és el cereal de major consum en el món i l'aliment bàsic de la dieta dels habitants de l'Extrem Orient.
 
 

MILL

D'aproximadament 1 m. d'alçada, és l'aliment base de milions d'individus a Índia, Rússia, Xina i Àfrica.
 
 

SÈGOL

Similar al blat en molts aspectes, és també panificable. Era el cereal de major consum entre els pobles bàrbars, que varen arribar a Europa meridional en successives olejades des del Nord, al llarg de l'Edat Mitjana.
 
 

SOJA

Hi ha aproximadament un centenar de varietats. El tipus comú creix en climes secs d'Àsia i Àfrica, medeix uns 4 m. i el seu aspecte és molt similar al blat. Els seus grans poden ser de color blanc, groguencs o vermellosos. Després del blat, el blat de moro i l'arròs, és la gramínia més cultivada del món.
 
 

BLAT

Després de l'arròs és el cereal més cultivat del món i el de major consum en EEUU i Europa. L'espècie T. aestivum és la principal i correspon als blats anomenats tous. L'altre espècie, T. durum, correspon al blat dur. El pa comú, pastissos, galetes i brioxos s'elaboren amb la farina obtinguda de la varietat de blat tou.
 
 

BLAT DE MORO

Els testimonis més antics remonten fa més de 5000 anys. Era l'aliment bàsic dels pobles recolombians, extesos per tot el continent americà, des de Xile fins a Canadà.
 

Tornar a l'inici


SÒNIA CASILLAS VILADERRAMS
MARTA CODINA CASTAÑO